Salvatore de Riso körtés-ricottás tortája

Jókuti András barátunk nemrég az Amalfi-parton járt és rengeteg finomságot tesztelt, köztük Salvatore de Riso körtés-ricottás tortáját, aminek receptjét elhozta nekünk, mi pedig megcsináltuk neki egy esős október délutánon, hogy legalább lélekben ott lehessen megint. Ettől az ízvilágtól egy kicsit mi is a tengerparton éreztük magunkat, amíg ettük...

Köszönjük a receptet Andrásnak és a vilagevo.hu-nak!


A mogyorós piskóta hozzávalói:
350 gr tojás (héjjal együtt mérve)
200 gr porcukor
275 gr földi mogyoró
100 gr finomliszt
1 db citrom finomra reszelt héja
75 gr olvasztott vaj
A szirup hozzávalói:
300 ml víz
200 gr porcukor
3 ek rum
3 ek körtepálinka
A ricotta krém hozzávalói:
500 gr ricotta
125 ml tejszín (enyhén felverve)
225 gr porcukor
A körtetöltelék hozzávalói:
350 gr vilmoskörte
100 gr porcukor
1 és 1/2 körtepálinka
10 gr zselatinlap



A piskótához a tojásokat felverjük a porcukorral, majd beleszórjuk a földimogyorót, a lisztet és a citomhéjat. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a masszát 1-2 cm-es kinyomócsöves habzsákba töltjük és 2 db 26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába nyomjuk kívülről befelé haladva, egyre kisebb köröket leírva. A tésztákat 180°C-os sütőben, kb. 35 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.


Miközben sül a piskóta, összekeverjük a ricottát a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejszínhabot. A sziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd beleöntjük a rumot és a körtepálinkát és még egy percen át forrni hagyjuk. A kész szirupot levesszük a tűzről, de letakarjuk, hogy melegen maradjon.



A körtetöltelékhez a zselatint egy kis tál vízbe rakjuk és 10 percen át ázni hagyjuk.

Eközben meghámozzuk és felkockázzuk a körtét, majd egy serpenyőben a cukorral együtt főzzük 5 pecig.

Ezután beleöntjük a körtepálinkát, a szirupot és beletesszük zselatint (kinyomogatjuk belőle a felesleges vizet előtte).

Addig kevergetjük, amíg a zselatin el nem olvad, majd hűlni hagyjuk.

Ha minden elkészült, az egyik piskótát egy 26 cm-es tortaforma aljába rakjuk, megkenjük a ricottás krém felével, majd ráegyengetjük a körtés tölteléket és ismét megkenjük a maradék ricottás töltelékkel, végül a tetjére tesszük a másik piskótát. Finoman megnyomkodjuk és fagyasztóba tesszük a kész tortát. Tálalás előtt egy órával a fagyasztóból áttesszük a hűtőbe és tálaláskor (ízlés szerint) kevés porcukrot hintünk a tetejére.



4 megjegyzés:

  1. Hello Hölgyek

    Biztosan jó minden mennyiség? Gondolok a cukorra össz. 725g valamint a szirupnál a víz 300ml?

    Üdv:Zoli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoli,

      Sal de Riso mester szerint igen, hiszen a recept az övé! :)

      Üdv,
      Mimik

      Törlés
    2. Kedves Mimik!

      Értem én hogy gőzgép, csak mi hajtja!! :)
      Jókuti azt írja "Az egyik legnagyobb kedvencem tőle a ricottás körtetorta volt, egy nem túl édes, visszafogott édesség" 3/4 kiló cukor szerintem nem annyira visszafogott inkább brutális! Én megcsináltam mintegy fele cukorral + kicsit több körtével és még így sem mondanám, hogy nem túl édes.Amúgy tök jó recept, köszi nektek is meg Világevőnek!Ti szó szerint csináltátok? ;)

      Üdv: Zoli

      Törlés
    3. Kedves Zoli,

      Jókuti ízlelőbimbói nevében nem nyilatkozhatunk :) és Sal receptjébe se akartunk beleírni, de örülünk, hogy finomat sütöttél!
      Az a szépsége ennek, hogy mindenki másképp csinálja! :)
      Mi is, Te is, Sal de Riso pedig a fenti recept alapján.
      Mimik

      Törlés

A megjegyzések csak moderálás után jelennek meg az oldalon. Igyekszünk ennek minél hamarabb eleget tenni.